;
Trento Civic Gallery restyling

The Civic Gallery of Trento is a new exhibition space of the MART - Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto. The competition for the restyling of this new area aims to enhance the role and the prestige of the MART while preserving his identity and name. The main concept is a structured and flexible exhibition space that offers different backgrounds and ambiances to the artists for their exhibitions The contrast between open spaces and separate, closed rooms together with the variation of the type of lighting - from natural to artificial, from rife to spotted - involves users through different spatial emotions. The use of neutral colours and materials emphasizes light effects and ensures an optimum setting for any installation. In addition to this new concept for the exhibitions area, the re-design of the entrance from the public streets also offers a new image for the Gallery and the MART; the funnel-shaped entrance is used to embrace people from the outside addressing them towards the exhibition spaces inside.









TYPOLOGY_ Competition - 1st Prize
LOCATION_ Trento (TN)
PROJECT TEAM_ Atelierzero Architects:
DATE_ 2013
CLIENT_ MART - Museo di arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto
BUDGET_ 200.000 €
RENDER_ Atelierzero Architects
PHOTO_ Fernando Guerra